Deloitte

TECH TRENDS 2016: INNOVATING IN THE DIGITAL ERA

Deloitte tarafından hazırlanan Tech Trends 2016: Dijitalleşme çağında inovasyon adlı rapor, önümüzdeki 18-24 ay boyunca, şirketlere ve iş yapma biçimlerine kökten etki etme potansiyeline sahip 8 trendi ele almaktadır. Bu trendleri ele alırken müşterilerinden endüstri ve akademi dünyasından alanında uzman kişilerin görüşlerine ve Deloitte profesyonellerinin bakış açılarına yer verilmiştir. Bu rapor, bahsettiği 8 trendin ne olduğunu tanımlamakla kalmayıp, nasıl kullanılabileceğini de incelemektedir.

Teknoloji iş hayatında geleneksel olarak bir sürecin operasyonlarında ve yürütülmesinde etkin bir şekilde kullanılıyor olsa da, günümüzde teknolojinin dijital ifade yöntemleri iş dünyasının her alanında kendisine bir yer bulmuş durumda.  Tech Trends 2016 raporunda da belirtildiği gibi, her gün bu durumun, ürün dizaynı ve eskiyen iş modellerinin yerini yenilerinin alması ve rekabeti başka bir boyuta taşıması gibi konularda büyük bir rol oynadığını görmekteyiz.

Üssel teknolojilerin stratejik bir öncelik olarak yükselişi çalkantılı bir bağlamda gerçekleşti. Küreselleşme, hem gelişmiş, hem de gelişmekte olan pazarlarda yaşanan sınır tanımayan büyümeyi destekliyor. Böyle bir ortamda niş alanlara, spesifik fonksiyonlara ve gözden kaçan alanlara odaklanan oyuncular, büyük firmaların ipleri ellerinde tuttuğu global alanlarda anlamlı bir fark yaratabilir.

Firmaların yanı sıra tüketiciler de günümüzde kişiselleştirilmiş veya kişiye özgü etkileşim metotlarını talep ediyorlar. Yine bunun yanında istihdamın yapısı, çalışanların beraberlerinde getirdikleri yetkinlikler pazarlık kozu haline geldikçe değişiyor. Talep edilen yetkinliklerin nadir bulunan yetkinlikler olması ise fonksiyonlar ve alanlar arasındaki operasyonel hizmet ulaştırma modellerinin yeniden kurgulanmasını karmaşık bir hale getiriyor. Bu doğrultuda Tech Trends 2016 raporu hazırlanırken globalleşme, değişen tüketici beklentileri ve istihdam yapısının göz önünde  bulundurulduğu belirtilmekte ve aşağıdaki 8 trendin önümüzdeki 18-24 ay içinde şirketler için önem kazanacağı çıkarımında bulunulmaktadır.

Uygun Hızlı Bilgi Teknolojileri

 Tech Trends 2016 raporu, bilişim teknolojileri alanında öne çıkan unsurları istikrar (stability) ve atiklik (agility) olarak belirtmektedir. Rapora göre ileri görüşlü CIO’lar bu iki uçlu spektrumun, iki ucunun müşterilerinin spesifik stratejik ihtiyaçlarına tam olarak cevap veremediklerini gördükleri için, 2-hızlı hizmetten ziyade, müşteri ihtiyaçlarına göre şekillendirilmiş uygun-hız hizmetlerini devreye sokacak çözümlere yöneleceklerdir.

Artırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçekliğin potansiyel etkileri

Artırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçeklik ürünleri raflarda belirmeye başladığından beri mobil teknolojilerin geleceği giderek giyilebilir teknolojiye doğru evrilmektedir. Tech Trends raporuna göre AR ve VR teknolojileri bilim kurguya olan hayranlığın da yüksek olduğu bir ortamda kullanıcı deneyimlerini ve iş yapma şekillerini yeniden tanımlama potansiyeline sahip olarak görülmektedir.

Nesnelerin İnterneti: Kaydetmekten Harekete Geçmek

Rapora göre, ileri görüşlü organizasyonlar giderek artan bir şekilde Nesnelerin İnternetini girişimsel olarak kullanmaya odaklanmaktadırlar. Nesnelerin İnternetinin, kaydeden ve raporlayan bir yapı olmaktan ziyade bir şeyler yapan bir yapı haline getirmenin, otomasyon, sinyal analizi ve robotik gibi alanlarda yeni fırsatlar yaratma potansiyeline sahip olduğu belirtilmektedir.

Çekirdek Sistemlerin Yeniden Tasavvur Edilmesi

Ofislerde kullanılan temel sistemler (örneğin ERP sistemleri), günümüzde dijital inovasyon yoluyla yerlerini daha yeni sistemlere ve oluşumlara bırakırken, firmalar bu temel sistemlerini yeniden gözden geçirerek daha güncel, iş ihtiyaçları ile daha uyumlu ve modern platformlara dönüştüreceklerdir.

Otonom Platformlar

Tech Trends 2016 raporunun üzerinde durduğu noktalardan bir diğeri ise bulut teknolojisinin de gelişmeye devam etmesiyle artık bilgi teknolojilerinin kendi kendini idare edebilen bir hizmet sağlayıcı durumuna gelebilme potansiyeline sahip olduğudur.

Blockchain: Demokratikleştirilmiş Güven

Raporda yer verilen bir diğer konu ise, bir işi yapmanın en önemli öğelerden biri olan “güven”dir. Fakat giderek dijitalleşen bir global ekonomide kurulmuş bir güven ilişkisinin devamını sağlamaya çalışmak zor, çoğu zaman da etkisiz bir eylemdir. Örneğin bazı organizasyonlarca Bitcoin’in güvenilir olmasını sağlayan Blockchain’in nasıl teknolojik, organizasyonel ve süreçsel anlamda kurumsal bir güvenilirlik kurmaya yarayacağı araştırılmaktadır.

Endüstrileştirilmiş Analiz

Dijital dönüşümün temel öğelerinden biri veri olmasına rağmen çok az sayıda organizasyon veri analitiği için yeterli yetkinliklere sahip insanlara, platformlara ve süreçlere yatırım yapmaktadır. Datanın bütün potansiyelini anlayabilmek için bazı organizasyonlar yeni yöntemler geliştirerek veri analizini statejik bir disiplin olarak görüp buna yatırım yapmaktadırlar.

Üssel Teknolojilerin Sosyal Sorumlulukları

İş yapma biçimlerinin nasıl değişip gelişebileceğini düşündüğümüz bu günlerde, bu çığır açan teknolojilerin sorumlu bir biçimde kullanılması, şirketlere düşen büyük bir görev olarak görülmektedir.

 

Tech Trends 2016: innovating in the digital era raporunun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Başak Özdemir

Menüyü Kapat